17 Aralık 2012 Pazartesi

ipek eşarp



İPEK EŞARP HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Bilindigi gibi hakiki ipek, antropik/insansi dokular ile esdeger olan 18 amino asitli bir cins dogal karmasik protein ipliklerinden mutesekkil tamamen organik bir maddedir.
"Meshi" yani deriyi temas ve surtunme ile nemlendiren ozelligi ile essizdir. Insan cildinin hakiki nemini dogal ipek kadar normal duzeyde koruyan bir malzeme henuz bulunamadi/icad edilemedi.
Bu saydigimiz ozellikler, tamamen dogal ipek esarplarda mevcuttur, ya da hakiki ipek oldugu iddia edilen esarplarda olmasi gereken ozelliklerdir. Hakiki ipek bir esarba elinizile dokundugunuzda bu yumusakligi hissedersiniz.
İpek, en lüks ve en çok tercih edilen kumaşların başında gelir. Çünkü %100 doğaldır. Bir tırtıl ve dut yapraklarindan ortaya cikan bu mucizevi dogallik ipegin ve elbette esarbinizin cok narin ve degerli olmasi anlamina gelir.
Twill dokuma, ipegin en luks ve en kaliteli dokunmus halidir. Butun luks marka esarplar twill dokumadir ve cok yuksek ucrtele satilir. Parlak, duzgun, elle iki parmak arasinda alindiginda hissedilen bu ustun ozellige ilaveten esarplarda, desen ve baskinin da en ust kalitede omasi gerekir. unun icin baksinin seri baski degil, birebir hand print, el baskisi olmasi en onemli noktalardan biridir.
Seri fabrikasyon baskilarda desenlerin kontrlari net gorulmez, fonda kucuk boya spotlari/noktaciklari olabilir; oysa el baskisi desenler nettir, deseni tertemiz gorebilirsiniz, fon tertemizdir.
Ipek esarplarin inceligi kalinligi, kumasinda kullanilan ipek ipliklerin sayisina/katina baglidir. Bu ayni zamanda ipegin agirligi ve hafifligi anlamina gelir. Ipek agirligi ve kalinligi momme denilen birimle olculur.
Kaliteli twill esarplar 12, 14 ve nadiren 16 mommelik esarplardir. Daha dusuk momme esarplar twil ozelligini kaybeder.
Yine hakiki ipek fakat twill olmayan esarp turleri carmreuse, sifon, gauze, georgette, crepe de chin, organza esarplardir.
Iyi kalite bir esarpta olmasi gereken en onemli ozelliklerden biri de esarbin kenar bitisi yani baskisidir. Iyi kalite bir esarbin kenar baskisi mutlaka el baskisi olmalidir. Sadece fular tarzi esarplar iyi kalite olmasin aragmen makina baskisi ile bitirilmis olabilir. Kare esarplar mutlaka el baskisi ile bitirilir. Buna literaturde, hand roll denir. Hand roll, elle yuvarlanarak bastirilmis demektir. Eger aldiginiz esarbin kenari jilet gibi duzeltimisse, bu esarbin bilincsiz bir ütüden gectigine dalalettir. Bu o esarbin sifir yani yepyeni olmadigi anlamina gelir.
Hermes gibi bazi luks markalar, hand roll islemini arka yuze degil, on yuze dogru yaparlar. Bu yanlis bitis demek degildir, klas bir ozelliktir.
Durust bir esarp saticisi, sattigi esarbin hangi tur ipek oldugunu, twill ise kac momme'lik oldugunu,desen baskisinin el baskisi olup olmadigini, kenar bitisinin hand roll olup olmadigini mutlaka belirtmelidir.
Ayrica esarp resimleri detaylari ile sayis sayfasinda gosterimelidir. Yakindan cekimis, dokuma detaylarini gosteren resimler cok onemlidir.
Ipek esarp alirken mukayesenizi lutfen dogru yapiniz ve aldanmayiniz.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder